首页
财务会计
医药卫生
金融经济
考公考编
外语考试
学历提升
职称考试
建筑工程
IT考试
其他
登录
财务会计
共用题干 Communications Revolution Cyberspa
共用题干 Communications Revolution Cyberspa
Loveyou
2019-12-17
46
问题
共用题干Communications Revolution Cyberspace,data superhighway,multi-media-for those who have seen the future,the linking of computers, television and telephones will change our lives forever.Yet for all the talk of a forthcoming technological utopia little attention has been given to the implications of these developments for the poor.As with all new high technology,while the West concerns itself.with the"how",the question of"for whom"is put aside once again. Economists are only now realizing the full extent to which the communications revolution has affected the world economy.Information technology allows the extension of trade across geographical and industrial boundaries,and transnational corporations take full advantage of it.Terms of trade,exchange and interest rates and money movements are more important than the production of goods.The electronic economy made possible by information technology allows the haves to increase their control on global markets-with destructive impact on the have-nots. For them the result is instability.Developing countries which rely on the production of a small range of goods for export are made to feel like small parts in the international economic machine.As"futures"are traded on computer screens,developing countries simply have less and less control of their destinies. So what are the options for regaining control?One alternative is for developing countries to buy in the latest computers and telecommunications themselves-so-called"development communications"modernization.Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries'economies. Communications technology is generally exported from the U.S.,Europe or Japan;the patents,skills and ability to manufacture remain in the hands of a few industrialized countries.It is also expensive,and imported products and services must therefore be bought on credit-credit usually provided by the very countries whose companies stand to gain. Furthermore,when new technology is introduced there is often too low a level of expertise to exploit it for native development.This means that while local elites,foreign communities and subsidiaries of transnational corporations may benefit,those whose lives depend on access to the information are denied by it.
选项
From the passage we know that the development of high technology is in the interests of______.A:the world economy B:the rich countriesC:the scientific development D:the elite
答案
B
解析
文章第一段说发达国家在网络空间、数字高速公路、多媒体等高科技方面迅猛发展的同时,贫困国家的发展却并不受重视。第二段最后一句话进一步指出,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,从而给贫困国家造成了毁灭性的影响。第四段接着谈到贫困国家若想控制本国经济的发展,就要引进最新技术,但是这又会导致贫困国家在发展电讯事业方面长期依赖发达国家,使得本国经济受到永久的约束。由此可见,高科技的发展是符合发达国家的利益的。故选B。 由文章第石段第二句话“…little attention has been given to the implications of these developments for the poor.”可知,贫困国家的发展并没有受到足够的重视。故选A。 由文章第二段最后一句话和第三段最后一句话可知,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,而使发展中国家对本匡经济的控制能力相对减弱。这些都将对发展中国家造成毁灭性的影响。除此之外,由文章第四段可知,发展中国家要重新获得对本国经济的控制能力,就需要引进发达国家的先进科技,这又使得发展中国家更加依赖发达国家,从而限制了本国经济的发展。所以说,电子经济的发展之所以会对发展中国家造成毁灭性的影响的直接原因是它限制了发展中国家的经济发展。故选B。 由文章第四段最后一句话“Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries ' economies.”可知,如果发展中国家选择发展现代化通讯技术,那么就会导致他们长期地依赖发达国家,给本国的经济发展带来永久的制约。因此发展中国家现代通讯技术的发展将是以牺牲本国的经济独立为代价的。故选B。 通读全文可知,作者多次指出高新技术的发展在给发达国家带来巨大利益的同时,却阻碍了发展中国家的经济发展。它给发展中国家带来的将是毁灭性的影响。由此可推测出作者对通讯革命持批判态度。故选D。
转载请注明原文地址:https://ti.zuoweng.com/ti/SsHfKKKQ
相关试题推荐
C题干图形显然有三个相同的图形组成,题干图形翻转可得到C图形。
B题干中所有图形都是呈轴对称的平面图形。
D这是一道\"5+1\"题型的图形推理题,规律类别为组合关系。仔细地比较题干中给出的左边5个图形,不难发现,左边5个图形都是封闭图形,依据这一规律,可以推出第6个小
D这是一道\"5+1\"题型的图形推理题,规律类别为组合关系。仔细地比较题干中给出的左边5个图形,不难发现,左边5个图形,每个小图形中外图的直边数都大于内图的直边数
B这是一道\"5+1\"题型的图形推理题,规律类别为数量关系。仔细地比较题干中给出的左边5个图形,不难发现,左边5个图形除第1个小图外都是等边图形,根据相等的边的数
B这是一道“3-3-4\"类型的图形推理题,规律类别为数量关系。仔细地比较题干中给出的两套图形,不难发现,左边的一套图中包含三个图形,各图中封闭区域的数量都为3。
D这是一道“3-3-4\"类型的图形推理题,规律类别为数量关系。仔细地比较题干中给出的两套图形,不难发现,左边的一套图中包含三个图形,各图的结点数分别为4、5、6
B这是一道“3-3-4\"类型的图形推理题,规律类别为组合关系。仔细地比较题干中给出的两套图形,不难发现,左边的一套图中包含三个图形,其中两个小图的外框为折线图,
D由题干图形可知,白色圆圈与白色三角形所在面是相对面,由此排除A;黑色圆圏与黑色三角形所在面是相对面,由此排除C;黑色三角形的角指向白圈,B错误。D可由题干图形
A题干第一个图形的右上角与A的右上角相似,题干第四个图形的右下角与A的右下角相似,由此确定答案为A。组合方式如下图所示:
随机试题
在某种纯公共物品的总供给量保持不变的情况下向。一个人增加该物品的消费,其他人对该
根据《关于首次公开发行股票预先披露等问题的通知》,下列说法正确的有( )。
时标网络计划与一般网络计划相比,其优点是( )。
大学毕业生的工资性报酬超过高中毕业生的工资性报酬的部分,被视为高等教育投资的(
在回归分析中,估计回归系数的最小二乘法的原理是()。
妇女,28岁,闭经4个月,下腹坠痛1周,阴道少许出血2天。妇科检查:宫颈外口闭,子宫如孕5周大小,质软,双附件未及肿物,于闭经40天时,曾在外院行尿HCG...
以下ELISA方法中,只用一种标记物可检测多种与抗原相应的抗体的是A:双抗体夹心法B:间接法C:竞争法D:双抗原夹心法E:双位点一步法
吞服腐蚀性毒物,解毒剂使用A.保护剂B.溶剂C.中和剂D.吸附剂E.对症治疗
硝酸甘油与普萘洛尔合用治疗心绞痛()A.能消除硝酸甘油引起的心率加快B.能消除普萘洛尔引起的心室容量增加C.可降低硝酸甘油引起的心肌收缩性增加D.可降低
2010年12月31日,甲公司建造了一座核电站达到预定可使用状态并投入使用,累计发生的资本化支出为210000万元。当日,甲公司预计该核电站在使用寿命届满...