首页
财务会计
医药卫生
金融经济
考公考编
外语考试
学历提升
职称考试
建筑工程
IT考试
其他
登录
职称考试
共用题干 第二篇DNA FingerprintingDNA is the genetic material found within the cell ...
共用题干 第二篇DNA FingerprintingDNA is the genetic material found within the cell ...
admin
2020-12-24
38
问题
共用题干
第二篇
DNA Fingerprinting
DNA is the genetic material found within the cell nuclei of all living things. In mammals(哺乳动物)
the strands of DNA are grouped into structures called chromosomes(染色体).With the exception of identical
twins,the complete DNA of each individual is unique.
DNA fingerprinting is sometimes called DNA typing. It is a method of identification that compares bits
of DNA.A DAN fingerprint is constructed by first drawing out a DNA sample from body tissue or fluid such
as hair , blood,or saliva(唾液).The sample is then segmented using enzymes(酶),and the segments are
arranged by size.The segments are marked with probes and exposed on X-ray film,where they form a pat-
tern of black bars一the DNA fingerprint.If the DNA fingerprints produced from two different samples match,
the two samples probably came from the same person.
DNA fingerprinting was first developed as an identification technique in 1985.Originally used to detect
the presence of genetic diseases,it soon came to be used in criminal investigations and legal affairs.The first
criminal conviction based on DNA evidence in the United States occurred in 1988.In criminal investiga-
tions,DNA fingerprints derived from evidence collected at the crime scene are compared to the DNA finger-
prints of suspects.Generally,courts have accepted the reliability of DNA testing and admitted DNA test re-
sults into evidence.However,DNA fingerprinting is controversial in a number of areas:the accuracy of the
results,the cost of testing,and the possible misuse of the technique.
The accuracy of DNA fingerprinting has been challenged for several reasons. First,because DNA segments
rather than complete DNA strands are"fingerprinted";a DNA fingerprint may not be unique;large-scale
research to confirm the uniqueness of DNA fingerprinting.test results has not been conducted.In addition,
DNA fingerprinting is often done in private laboratories that may not follow uniform testing standards and
quality controls.Also,since human beings must interpret the test,human error could lead to false results.
DNA fingerprinting is expensive.Suspects who are unable to provide their own DNA to experts may not
be able to successfully defend themselves against charges based on DNA evidence.
Widespread use of DNA testing for identification purposes may lead to the establishment of a DNA
fingerprint database.
选项
People question the reliability of DNA fingerprinting for________.
A:the subjective interpretation of test results
B:its complex procedure
C:its large scale research
D:its uniform testing standards
答案
A
解析
本题是事实细节判断题。文章第一段最后一句话“With the exception of identical twins, the complete DNA of each individual is unique.",意思是:除生物姊妹体外(如完全相同的双胞 胎),每一个人的整条DNA是独一无二的。说明双胞胎的DNA是相同的。故选A。
文章第二段对DNA指纹识别进行了解释,可知DNA指纹识别法有时也称DNA印记 法。它是一种通过对比DNA片段来进行辨认识别的方法。故选D。
由文章第三段前两句话可知DNA技术最初是被用来检测基因疾病的,故选D。
文章倒数第三段讲述了人们质疑DNA指纹识别的三个原因:DNA指纹识别针对的是 DNA片段而不是整个DNA系统; DNA指纹识别是在私人实验室进行的很可能没有遵循相同 的鉴定标准;鉴定结果是人为分析的,人为失误可能会导致鉴定出错。四个选项中A项符合第 三条质疑,故选A。
本题是推理判断题。第五段意思是:DNA指纹颇有价值。如果犯罪嫌疑人不能将自己 的DNA提供给专家,他/她就很可能没有确凿的证据证明自己无罪。由此可以推断出,DNA 指纹对警察破案来说,尤为显得珍贵。故选A。
转载请注明原文地址:https://ti.zuoweng.com/ti/6R9QKKKQ
相关试题推荐
共用题干 TheFatProblemThatMenFaceItisapleasuretoseemenofacertaina...
共用题干 TheFatProblemThatMenFaceItisapleasuretoseemenofacertaina...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 AgingThroughouthistorymanhashadtoacceptthefactthatallliving...
共用题干 SmartphoneCustomersupforGrabAbout10yearsagoImetanadvertising...
随机试题
调光器所调灯光等级与( )有关。
患者,女,36岁,患急性肾衰竭。全身水肿明显,尿蛋白(+++),可见肾小管上皮管
因为土地是国家的根本,所以皇帝必须亲自或派人去地坛祭地,祭地在京城北郊,时间在(
进入基牙倒凹区的部分是A.卡环臂B.基托C.卡环体D.支托E.连接体
关于资产管理行业的功能和作用,下列说法错误的是()。A.资产管理行业不能帮助投资者进行投资者决策,无法提供决策的最佳执行服务B.资产管理行业能对金融资产合理
大肠埃希菌IMViC结果为A:+-+-B:-+-+C:++--D:--++E:++-+
用胃中不溶而在肠中溶解的物质为包衣材料制成的片剂A.口含片B.控释片C.舌下片D.肠溶衣片E.多层片上述片剂剂型的特点
下面的短文后列出了7个句子,请根据短文的内容对每个句子做出判断:如果该句提供的是正确信息,请选择A;如果该句提供的是错误信息,请选择B;如果该...
下列哪类证券最容易受购买力风险影响?( )A.央行票据B.股票C.固定收益证券D.浮动收益证券
关于统计分组的说法,正确的是()。A.组数的确定,要尽量保证组间资料的差异性与组内资料的同质性B.对于变量值较少的离散变量。通常采用组距分组’C.统计分组时