首页
财务会计
医药卫生
金融经济
考公考编
外语考试
学历提升
职称考试
建筑工程
IT考试
其他
登录
职称考试
共用题干 Albert Einstein,whose theories on space time and matter helped unravel ...
共用题干 Albert Einstein,whose theories on space time and matter helped unravel ...
admin
2020-12-24
12
问题
共用题干
Albert Einstein,whose theories on space time and matter helped unravel the secrets of the atom and of the universe,was chosen as"Person of the Century"by Time Magazine on Sunday.
A man whose very name is synonymous with scientific genius,Einstein has come to represent more than any other person the flowering of 20th century scientific thought that set the stage for the age of technology.
"The world has changed far more in the past 100 years than in any other century in history. The reason is not political or economic,but technological一technologies that flowed directly from advances in basic science,"wrote theoretical physicist Stephen Hawking in a Time essay explaining Einstein's significance._________(46)
Time chose as runner-up President Franklin Roosevelt to represent the triumph of freedom and democracy over fascism,and Mahatma Gandhi as an icon for a century when civil and human rights became crucial factors in global politics.
"What we saw Franklin Roosevelt embodying the great theme of freedoms fight against totalitarianism,Gandhi personifying the great theme of individuals struggling for their rights,and Einstein being both a great genius and a great symbol of a scientific revolution that brought with it amazing technological advances that helped expand the growth of freedom."said Time Magazine Editor Walter Isaacson.
Einstein was born in Ulm,Germany in 1879._________(47)He was slow to learn to speak and did not do well in elementary school.He could not stomach organized learning and loathed taking exams.
In 1905,however,he was to publish a theory which stands as one of the most intricate examples of human imagination in history._________(48)Everything else一mass,weight,space,even time itself—is a variable.And he offered the world his now-famous equation:energy equals mass times the speed of light squared,E=mc
2
.
_________(49)"There was less faith in absolutes,not only of time and space but also of truth and morality."
Einstein's famous equation was also the seed that led to the development of atomic energy and weapons.In 1939,six years after he fled European fascism and settled at Princeton University,Einstein,an avowed pacifist,signed a letter to President Roosevelt urging the United States to develop an atomic bomb before Nazi Germany did.________(50)Einstein did not work on the project.
Einstein died in Princeton,New Jersey in 1955.
选项
________(47)
A:"Indirectly,relativity paved the way for a new relativism in morality,art and politics," isaacson wrote in an essay explaining Time's choices.
B:How he thought of the relativity theory influenced the general public's view about Albert Einstein.
C:"Clearly,no scientist better represents those advances than Albert Einstein."
D:Roosevelt heeded the advice and formed the"Manhattan Project"that secretly developed the first atomic weapon.
E:In his early years,Einstein did not show the promise of what he was to become.
F:In his"Special Theory of Relativity",Einstein described how the only constant in the universe is the speed of light.
答案
E
解析
本题考查的是对上下文之间意义关系的理解和对文章细节的把握。这篇文章主要是在介绍爱因斯坦,空格位于文章的前半部分(第三段),因此判断在空格处很可能出现总结概述爱因斯坦的影响的句子,而且空格前句中有advances,与选项C中的those advances呼应。因此判断选项C(很明显,没有哪个科学家能比爱因斯坦更好地代表这些科学成就)正确。
本题考查的是对上下文之间意义关系的理解。本段简要介绍爱因斯坦早年的情况。E说:“爱因斯坦在小时候并未显示出日后会成为大科学家的任何天赋。”而紧接的后一句话实际上是对E的详细解释。
本题考查的是对上下文之间意义关系的理解。本段主要介绍爱因斯坦提出的相对论。第一句话告诉我们1905年的时候爱因斯坦发表了一个有史以来最复杂的理论,第三、四句则是具体解释相对论,F说:“在‘特殊相对论’中,爱因斯坦描述了为什么宇宙中唯一恒定的是光速。”由此看来,F放在此处最合适。故答案为F项。
本题考查的是对上下文之间意义关系的理解。借助空格后的句意“人们不太相信绝对的东西,不仅对时间和空间的绝对性提出了质疑,而且对(以往所接受的)真理和道德也提出了质疑。”因此选A。
本题考查的是对上下文之间意义关系的理解。空格后出现了“这个计划”,而选项D中出现的“曼哈顿计划”与之相呼应,因此判断选项D是答案。
转载请注明原文地址:https://ti.zuoweng.com/ti/PcEQKKKQ
相关试题推荐
共用题干 EconomicReforminChinaMoreUSsinologistshaveexpressedconfidencei...
共用题干 EconomicReforminChinaMoreUSsinologistshaveexpressedconfidencei...
共用题干 EconomicReforminChinaMoreUSsinologistshaveexpressedconfidencei...
共用题干 EconomicReforminChinaMoreUSsinologistshaveexpressedconfidencei...
共用题干 EconomicReforminChinaMoreUSsinologistshaveexpressedconfidencei...
共用题干 TheJoyofLivingAloneMoreandmoreAmericansarelivingalone.Someli...
共用题干 TheJoyofLivingAloneMoreandmoreAmericansarelivingalone.Someli...
共用题干 TheJoyofLivingAloneMoreandmoreAmericansarelivingalone.Someli...
共用题干 TheJoyofLivingAloneMoreandmoreAmericansarelivingalone.Someli...
共用题干 TheJoyofLivingAloneMoreandmoreAmericansarelivingalone.Someli...
随机试题
以下不属于免疫器官的是() A.骨髓 B.肝脏 C.胸腺 D.脾 E.
某公司用长期资金来满足全部非流动资产和部分永久性流动资产的需要,而用短期资金来源
悬臂式支护结构发生位移时,应采取的措施是()。
如图,AB是⊙O的直径,AC是弦,直线EF和⊙O相切与点C,AD⊥EF,垂足为D
下列关于血管的说法,哪一项是错误的?() A血管包括动脉、静脉及毛细血
根据我国法律规定,以下关于所有权归属的表述中正确的是( )。
食管癌出现背痛时常表示癌肿
()将互联网金融定义为:“是传统金融机构与互联网企业利用互联网技术和信息通信技术实现资金融通、支付、投资和信息中介服务的新型金融业务模式。”A.《关于促进互联
下面的短文后列出了7个句子,请根据短文的内容对每个句子做出判断:如果该句提供的是正确信息,请选择A;如果该句提供的是错误信息,请选择B;如果该句的信...
根据企业破产法律制度的规定,人民法院受理破产申请前债务人尚未支付的下列费用中,可以参照《企业破产法》关于破产费用的规定,由债务人财产随时清偿的有()。A.公司