首页
财务会计
医药卫生
金融经济
考公考编
外语考试
学历提升
职称考试
建筑工程
IT考试
其他
登录
职称考试
共用题干 Communications Revolution Cyberspace,data superhighway,multi-media-for ...
共用题干 Communications Revolution Cyberspace,data superhighway,multi-media-for ...
admin
2020-12-24
16
问题
共用题干
Communications Revolution Cyberspace,data superhighway,multi-media-for those who have seen the future,the linking of computers, television and telephones will change our lives forever.Yet for all the talk of a forthcoming technological utopia little attention has been given to the implications of these developments for the poor.As with all new high technology,while the West concerns itself.with the"how",the question of"for whom"is put aside once again. Economists are only now realizing the full extent to which the communications revolution has affected the world economy.Information technology allows the extension of trade across geographical and industrial boundaries,and transnational corporations take full advantage of it.Terms of trade,exchange and interest rates and money movements are more important than the production of goods.The electronic economy made possible by information technology allows the haves to increase their control on global markets-with destructive impact on the have-nots. For them the result is instability.Developing countries which rely on the production of a small range of goods for export are made to feel like small parts in the international economic machine.As"futures"are traded on computer screens,developing countries simply have less and less control of their destinies. So what are the options for regaining control?One alternative is for developing countries to buy in the latest computers and telecommunications themselves-so-called"development communications"modernization.Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries'economies. Communications technology is generally exported from the U.S.,Europe or Japan;the patents,skills and ability to manufacture remain in the hands of a few industrialized countries.It is also expensive,and imported products and services must therefore be bought on credit-credit usually provided by the very countries whose companies stand to gain. Furthermore,when new technology is introduced there is often too low a level of expertise to exploit it for native development.This means that while local elites,foreign communities and subsidiaries of transnational corporations may benefit,those whose lives depend on access to the information are denied by it.
选项
It can be inferred from the passage that______.
A:the ihterests of the poor countries have not been given enough consideration
B:the export of the poor countries should be increased
C:communications technology in the developing countries should be modernized
D:international trade should be expanded
答案
A
解析
文章第一段说发达国家在网络空间、数字高速公路、多媒体等高科技方面迅猛发展的同时,贫困国家的发展却并不受重视。第二段最后一句话进一步指出,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,从而给贫困国家造成了毁灭性的影响。第四段接着谈到贫困国家若想控制本国经济的发展,就要引进最新技术,但是这又会导致贫困国家在发展电讯事业方面长期依赖发达国家,使得本国经济受到永久的约束。由此可见,高科技的发展是符合发达国家的利益的。故选B。
由文章第石段第二句话“…little attention has been given to the implications of these developments for the poor.”可知,贫困国家的发展并没有受到足够的重视。故选A。
由文章第二段最后一句话和第三段最后一句话可知,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,而使发展中国家对本匡经济的控制能力相对减弱。这些都将对发展中国家造成毁灭性的影响。除此之外,由文章第四段可知,发展中国家要重新获得对本国经济的控制能力,就需要引进发达国家的先进科技,这又使得发展中国家更加依赖发达国家,从而限制了本国经济的发展。所以说,电子经济的发展之所以会对发展中国家造成毁灭性的影响的直接原因是它限制了发展中国家的经济发展。故选B。
由文章第四段最后一句话“Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries ' economies.”可知,如果发展中国家选择发展现代化通讯技术,那么就会导致他们长期地依赖发达国家,给本国的经济发展带来永久的制约。因此发展中国家现代通讯技术的发展将是以牺牲本国的经济独立为代价的。故选B。
通读全文可知,作者多次指出高新技术的发展在给发达国家带来巨大利益的同时,却阻碍了发展中国家的经济发展。它给发展中国家带来的将是毁灭性的影响。由此可推测出作者对通讯革命持批判态度。故选D。
转载请注明原文地址:https://ti.zuoweng.com/ti/RapQKKKQ
相关试题推荐
共用题干 赵先生现年35岁,2年前离异,自己一人带着4岁的儿子一同生活。目前任职于某国企中层领导岗位。每月工资税后8000元,年终各种福利和奖金税后8万...
共用题干 赵先生现年35岁,2年前离异,自己一人带着4岁的儿子一同生活。目前任职于某国企中层领导岗位。每月工资税后8000元,年终各种福利和奖金税后8万...
共用题干 冯老先生现年78岁,和老伴相依为命,膝下有三个孩子,冯老大、冯老二、冯老三。冯老二3年前因为车祸去世,留下两个儿子冯枫与冯强。冯老先生感到自己...
共用题干 冯老先生现年78岁,和老伴相依为命,膝下有三个孩子,冯老大、冯老二、冯老三。冯老二3年前因为车祸去世,留下两个儿子冯枫与冯强。冯老先生感到自己...
共用题干 冯老先生现年78岁,和老伴相依为命,膝下有三个孩子,冯老大、冯老二、冯老三。冯老二3年前因为车祸去世,留下两个儿子冯枫与冯强。冯老先生感到自己...
共用题干 冯老先生现年78岁,和老伴相依为命,膝下有三个孩子,冯老大、冯老二、冯老三。冯老二3年前因为车祸去世,留下两个儿子冯枫与冯强。冯老先生感到自己...
共用题干 冯老先生现年78岁,和老伴相依为命,膝下有三个孩子,冯老大、冯老二、冯老三。冯老二3年前因为车祸去世,留下两个儿子冯枫与冯强。冯老先生感到自己...
共用题干 冯斌夫妇今年都是35岁,计划20年后退休。他们5年前买了一套总价150万元的新房,贷款100万元,期限25年,等额本息还款方式,贷款利率是6....
共用题干 老张持有某创业板上市公司甲的股票100手,占该公司合计股本的0.2%。该公司总资产10000万元,其中负债3000万元,全部为短期债券,利率为...
共用题干 老张持有某创业板上市公司甲的股票100手,占该公司合计股本的0.2%。该公司总资产10000万元,其中负债3000万元,全部为短期债券,利率为...
随机试题
在乙型肝炎患者血清中,不能检测到的乙肝病毒标志物是 A.HBsAg B.抗-
信息加工论认为,一系列问题状态和转变问题状态的算子构成了( )
男,65岁,诊断肺炎球菌肺炎,出现呼吸困难,发绀、心悸、心率150次/分,第一心
下图所示直径d=20mm的钢筋的下料长度为( )mm。 A.3575B.3735C.3825D.3903
阅读某位高中语文教师为高中语文课文《再别康桥》一课设计的教学目标: (1)引导学生感受康桥柔美秀丽的风光,体味作者对康桥的深深依恋之情。 (2)指...
下列选项中,属于当事人必须先申请复议,对复议决定不服才能提起行政诉讼的是()。A.县政府为王某颁发了集体土地使用证,李某认为该行为侵犯了自己的土地使用权B.郭
北洋政府时期设立的专门受理行政诉讼的中央司法机关是( )。A.平政院B.大理院C.总检察厅D.法部
《火灾分类》(GB/T4968-2008)中按物质的燃烧特性将火灾分为6类,即A类、B类、C类、D类、E类和F类火灾。下列4种物质中,可造成B类火灾的是()。
依据《特种设备安全监察条例》,客运索道、大型游乐设施的运营使用单位的主要负责人至少应当()召开一次会议,督促、检查客运索道、大型游乐设施的安全使用工作。A.
2017年2月3日,甲继承了一套座落于市中心的房屋。2017年4月8日,甲因急需用钱,在尚未办理继承房屋产权登记的情况下,即与乙签订买卖合同,将该房屋卖给...